Om kenneln

Mitt namn är Lina Johansson och jag har kenneln Fuyuko Kensha. Fuyuko Kensha startades år 2008 och betyder ”kennel vinterbarn” på japanska. Det tycker jag passar eftersom akitan älskar vintern och blir som ett barn när snön faller.

Min bakgrund och förkärlek till djur och natur började redan när jag var liten. Jag älskade att leka i skogen, vara på 4H-gårdar och att gå ut med grannarnas hundar. Jag har arbetat i djuraffär i över tio år och utbildat mig till naturvårdsbiolog samt inom miljö- och hälsoskydd för naturvetare. Idag arbetar jag på ett kommunalt miljö- och hälsoskyddskontor. Inom Svenska Kennelklubben har jag gått uppfödarutbildningen. Jag har haft styrelseuppdrag i rasklubben, Akita Inu Sällskapet, som ledamot, avelsråd och ordförande.

Jag skaffade min första akitahane i början av år 2006 och min andra akita år 2008. Dessa två individer har gett mig mycket kunskap om rasen och lärt mig ha ett öppet sinne för att lära mig mer. Min andra akitatik, som nu bor i annan familj, skaffade jag år 2012 och min första valpkull kom till världen i november 2017. Det är mycket givande att följa de underbara liven växa upp till vuxna akitor.

Inom mitt avelsarbete tror jag främst på att stärka de individer som ska gå i avel på bästa sätt för att valparna ska få den mest optimala starten i livet.
Jag vill att inavelsgraden ska ligga så låg som möjligt men det kan vara svårt inom en ras som akita som har en snäv avelsbas. Mina akitor som ska gå i avel höftledsröntgas och ögonlyses före avel. Det är även viktigt att avkommorna kontrolleras för att jag ska kunna utvärdera avelsarbetet.

Jag brinner för god hälsa för oss människor och våra djur. Därför tror jag inte på dagens sätt att äta och leva. Inte för oss eller våra hundar. Jag anser att vi behöver arbeta förebyggande och stärkande genom att bland annat äta mer näringsrik och rätt kost, motionera och att minimera gifterna i miljön och det vi intar.

Aktiviteter som hör till min och mina hundars vardag är självklart promenader i naturen men viltspår har fångat mitt intresse, vilket vi försöker utföra ett flertalet gånger under året enskilt eller tillsammans med andra. Vardagslydnaden är viktig för mig och rallylydnad samt agility testar jag gärna när jag får chansen. Jag är intresserad av att se vad akitan kan prestera inom jakt på storvilt men det är något som får växa fram hos varje enskild individ om de själva vill.

Jag värdesätter gemenskap, samarbete och öppenhet i relationer med människor för att öka engagemang, förståelse och kunskap inom rasen. Därför arrangerar jag bland annat flertalet träffar under året.

Hoppas vi ses! 😊
MVH
Lina Johansson
Fuyuko Kensha